Ronda Gorge
Ronda Gorge

press to zoom
Cordoba city view
Cordoba city view

press to zoom
caminitodelrey
caminitodelrey

press to zoom
Ronda Gorge
Ronda Gorge

press to zoom
1/6

We nemen je mee op tocht langs de prachtigste natuur

en de rijkste cultuur van Andalucía

Andalucía Natuurlijk

25 oktober t/m 30 oktober 2019


6 dagen - 5 nachten
Prijs pp: 1090 euro
Nog 2 plaatsen beschikbaar

Deze reis brengt je langs de spectaculairste natuur en de interessantste cultuur van het hart van Andalucía. We bezoeken het natuurpark El Torcal met zijn wonderlijke rotsformaties van karststeen, huilen met de wolven in het Parque de Lobos en duiken de oudheid in bij de dolmen van Antequera. We wandelen op duizelingwekkende hoogte langs de legendarische Caminito del Rey, bezoeken de prachtige koningsstad Córdoba, flaneren door het adembenemende Ronda in de voetsporen van Ernest Hemingway en laten je onze favoriete plekjes ontdekken in het magische Málaga.


Programma

Dag 1
Pick-up op de luchthaven van Málaga (of bij je hotel voor wie al vroeger wil komen)

Transfer naar de botanische tuin La Concepción van Málaga, een unieke verzameling van huizenhoge exotische jungleplanten die wij normaal als kamerplanten kennen.  Deze weelderige, Mediterrane en subtropische tuin dateert van begin 1830 en was de privéverzameling van de markies van Loring. De Dorische tempel uit 1859 was onmiddellijk bekend in heel Europa, vanwege zijn verzameling archeologische schatten uit de Romeinse tijd. In 1943 werd de tuin uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed.
Na deze prachtige wandeling lunchen we in Málaga.
Na de lunch rijden we naar Antequera, bekend als de stad van de kerken (meer dan 30!) en het kruispunt van Andalucía.  In de namiddag bezoeken we het fascinerende natuurpark van El Torcal, een miljoenen jaren oud grillig gevormd natuurgebied. We wandelen anderhalf uur langs deze indrukwekkende rotsformaties, waar we af en toe ook een wilde berggeit kunnen spotten.

We checken in in ons hotel.
's Avonds hebben we tijd voor een ontspannen wandeling door het mooie oude centrum, langs een paar van zijn kerken en omhoog naar de Alcazaba.

Diner in een typisch Spaanse cervezería.

Dag 2
Na het ontbijt bezoeken we de Dolmen van Antequera, die in 2016 door de Unesco werden uitgeroepen tot historisch werelderfgoed. Deze megalieten werden rond 2500 voor Christus (het bronzen tijdperk) gebouwd en herontdekt in 1903. Ze dienden als begraafplaats voor de prehistorische mensen en bij de dolmen werden honderden skeletten uit de bronstijd gevonden. Opmerkelijk: op midzomerdag (21 juni) schijnt de zon precies in de opening van de graftombe (het lijkt wel rechtstreeks uit een Kuifje-album of Indiana Jones te komen!).  

We lunchen in een restaurant met adembenemend uitzicht over heel de stad, onderweg naar het wolvenpark. Het Parque de Lobos van Antequera is een natuurpark van 40 hectaren, waar drie types van wolven leven: de Iberische, de Europese en de Alaska Tundra-wolf.  De wolven in het park zijn niet gedomesticeerd, maar zijn wel gewend aan de nabijheid van mensen.  We bezoeken het park met een gids die ons meeneemt voor een wandeling zodat we de wolven kunnen observeren.

Na dit bezoek keren rijden we door naar Lucena, een klein stadjes met een rijke joodse geschiedenis, waar we de nacht doorbrengen in een voormalig klooster.  Diner samen in één van de gezellige barretjes van dit provinciestadje.

Dag 3
Na het ontbijt rijden we meteen door naar Córdoba, waar we een paar hoogtepunten van deze betoverende koningsstad bezoeken.

We beginnen bij de ruines van het paleis van het tiende eeuwse kalifaat Córdoba, op zeven kilometer buiten de stad; deze oude Moorse tempelstad, Medina Azahara, werd in juni 2018 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Daarna rijden we naar het centrum van Córdoba. We checken in in ons hotel, bezoeken de oude Romeinse brug en genieten van een heerlijke lunch alvorens de magische mezquita met zijn honderden bogen te bezoeken. In de namiddag is er tijd om op eigen houtje de stad te verkennen en te winkelen.

's Avonds bezoeken de legendarische paardenshow in de Koninklijke paardenstallen (de zogeheten Caballerizas Reales) uit 1570.
Diner vrij

Dag 4
Na het ontbijt bezoeken we samen een aantal van de mooiste patio's van Córdoba.  Daarna rijden we door naar Ronda waar we te voet deze dramatisch gelegen parel ontdekken. Het rijke Ronda was vroeger ook een magneet voor romantische zielen en bandoleros (struikrovers): een goudmijn van inspiratie voor schrijvers als Reiner Maria Rilke, Alexandre Dumas en Ernest Hemingway. Gesticht in de 9de eeuw voor Christus is Ronda meteen ook één van Spanjes oudste steden. We bezoeken er de spectaculaire kloof die de stad doormidden klieft, de Plaza de Toros (volgens velen de mooiste stierenvechtersarena van heel Spanje) waar Hemingway zijn Spaanse dagen sleet,  de Casa del Rey Moro, de 300 traptreden van La Mina die de Moren aanlegden om tot aan de rivier te geraken, de Plaza de España (die figureert in For Whom the Bell Tolls van -alweer-  Hemingway), de Puente Viejo en Puente Áabe en de goed bewaard gebleven Baños Árabes. We lunchen bij ons favoriete restaurantje, waar men alleen met dagverse ingrediënten werkt en dat de tapa tot een kunst heeft verheven.

Transfer naar het hotel.

Diner vrij.

Dag 5
We ontbijten en vertrekken voor wat letterlijk, maar voor veel deelnemers vast ook een figuurlijk hoogtepunt van deze reis zal zijn: een wandeltocht langs de Caminito del Rey, met voorsprong Europa's meest spectaculaire (maar veilige!) wandelpad.
De Caminito del Rey (het weggetje van de koning) is eigenlijk een service-weg die werd aangelegd tussen 1901 en 1905 om arbeiders en materialen aan te voeren voor de werken aan de hydro-electriciteitscentrale van El Chorro. Het pad werd Caminito del Rey gedoopt nadat de Spaanse koning Alfonso XIII de weg in 1921 bewandelde voor de openingsceremonie van de dam die het water van de Guadalhorce rivier afdamde. Het pad bestond oorspronkelijk uit een stalen gebinte dat in de rotsen was verankerd. Het pad raakte in onbruik, werd niet onderhouden en er ontstonden grote gaten in de beton tussen de ijzeren staketsels. Het werd een waanzinnige uitdaging voor roekeloze klimmers, sommigen verongelukten zelfs en het pad werd in 2000 gesloten. (voor de liefhebbers: dit filmpje laat zien hoe het er toen uitzag en over welke stalen zenuwen deze waaghalzen beschikten:   ) De Junta de Andalucía en de provincie Málaga besloten in 2011 om het pad helemaal te restaureren en veilig te maken voor toeristen. Het resultaat is spectaculair en toch veilig; het nieuwe pad werd in 2015 door Lonely Planet zelfs uitgeroepen tot de beste nieuwe attractie van dat jaar. Het pad is gemakkelijk te bewandelen, er moet niet veel geklommen worden. De wandeling is 2,9 km lang, waarvan het grootste gedeelte op begane grond in de vallei,  en kan worden gedaan op eigen tempo.  (Nota bene: kinderen toegelaten vanaf 12 jaar).
We lunchen ergens onderweg.

 

Na de fikse wandeling rijden we naar ons hotel in de buurt, waar we achtereenvolgens apperitieven, ons opfrissen en samen een laatste maal dineren, midden in de mooie natuur van El Chorro.Dag 6
Ontbijt en transfer naar de luchthaven of naar je hotel in Málaga voor wie nog wat langer wil genieten van Andalusië.

Praktisch
Prijs: 1090 euro pp

Alle overnachtingen, ontbijten, lunches en twee diners inbegrepen, reis gegidst door Alain en Jakobien, transfers met minibus.
Beperkte groep: max 7 deelnemers

Single toeslag: 125 euro.

Het programma kan nog lichtjes worden aangepast in functie van de in Spanje immer veranderende openingstijden.

Moeilijkheidsgraad


 

Symbool twee blauwe driehoeken.png