top of page
02ced24b-be01-4470-a7eb-c083a1d2b47f
02ced24b-be01-4470-a7eb-c083a1d2b47f

press to zoom
812169f3-d204-43fc-a7ed-04a5c673bf07
812169f3-d204-43fc-a7ed-04a5c673bf07

press to zoom
Y48C2760
Y48C2760

press to zoom
02ced24b-be01-4470-a7eb-c083a1d2b47f
02ced24b-be01-4470-a7eb-c083a1d2b47f

press to zoom
1/46

Een onvergetelijke

reis naar het mythische land van de Donderdraak

Het unieke Bhutan

highland festival

De Royal Highland Festival Bhutan-trip
7 nachten & 8 dagen 

20 - 27 oktober 2022

2790 euro

Overnachtingen, gids, vervoer, alle maaltijden inbegrepen

Vlucht naar Bhutan met Druk Air niet inbegrepen
Maximum 10 deelnemers. 

Nog 7 plaatsen vrij

We gaan eind oktober 2022 opnieuw naar het mythische Land van de Donderdraak, het Koninkrijk van het Bruto Nationaal Geluk, het mythische Bhutan! En deze keer bezoeken we het unieke Royal Highland Festival. Dit is een ongelooflijke kans om de semi-nomadische bergstammen uit het noorden en het oosten van Bhutan in actie te zien tijdens een spectaculair cultureel evenement waar zij hun eeuwenoude tradities, krijgsdansen, de kunst van het boogschieten etc. demonstreren en uitwisselen. Deze vaardigheden stammen uit de 17e eeuw, de tijd dat de Tibetaanse Lama Zhabdrung dit bijzondere Himalaya-koninkrijkje stichtte. Het Royal Highland Festival vindt slechts één keer per jaar plaats en er zijn maar weinig westerlingen die het geluk hebben om dit mee te maken. In deze reis zit een twee-daagse trekking (van Gasa naar Laya) en een bezoek aan een aantal van de highlights van Bhutan zoals Tiger’s Nest en de oude hoofdstad Punakha.

Wie zijn of haar reis wil verlengen met een trekking door het oosten van Bhutan kan zich na de Highland-reis bij ons aansluiten voor de Merak-Sakteng trek in de oostelijke provincie Bhumthang. Dit is een trek die al heel lang op ons persoonlijke verlanglijstje staat. Deze trekking brengt ons in 6 dagen langs de grens met Tibet, tussen de hoogste, besneeuwde pieken van de oostelijke Himalaya. De hoogte schommelt rond de 3000 meter. De bagage (licht-gepakt uiteraard!) gaat mee op de rug van paarden.
De Merak Sakten Trek werd pas in 2012 geopend, lang nadat Bhutan mondjesmaat toerisme toeliet en tot nu toe hebben maar weinig trekkingsgroepen deze afgelegen regio in Oost-Bhutan bezocht. De trek gaat door het tweelingdorpen Merak en Sakten die boven de 3000 m liggen. Sakten Wildlife Sanctuary is ook de thuisbasis van bedreigde sneeuwluipaard en de rode panda, de Himalaya beer, de Himalaya rode vos en - wie weet ;) — de legendarische yeti. De mensen in Merak Sakten zijn half nomadische yakherders met een unieke en fascinerende cultuur. Ze spreken een ander dialect, hebben hun eigen goden en een unieke kledingstijl. Ze dragen de typische hoofddeksels gemaakt van yak-haar.

Dag 1. Van Paro naar Punakha

Vlucht naar Bhutan vanuit Bangkok/Kathmandu/Delhi. Je komt aan in Paro international airport (Bhutan), waar je je gids en chauffeur ontmoet en rijdt vervolgens naar Punakha, de voormalige hoofdstad en het winterhuis van de monniken die het land besturen, via de Dochula-pas, vanwaar je op heldere dagen een spectaculair zicht hebt op de Himalaya bergketens van Bhutan. We bezoeken de Druk Wangyal chortens (108 Stupas) & tempel waar we de plaatselijke Lama ons vertelt over het Bhutanese boeddhisme; de Punakha Dzong (1637, het fort van groot geluk en een van de landmark-gebouwen van Bhutan) en de Chimi Lhakhang, een 15e-eeuwse vruchtbaarheidstempel.
Afstand: 125 km
Tijd: 4 uur
Hoogte: Punakha 1200 m, Dochula-pas 3150 m
Logies: hotel in Punakha

Dag 2: van Punakha via Gasa naar Thongchu zam

 

Vroeg in de ochtend verlaten we ons in Gasa en rijden we ongeveer 4 uur. Aan het einde van de verharde begint onze trektocht te voet die ongeveer 4 en een half uur duurt. Het pad kronkelt eerst met een geleidelijke afdaling tot Koina en slingert dan met een geleidelijke klim omhoog tot de camping voorbij een kleine brug (Thongchu Zam).

 

Afstand: 100 km, 4 uur (Over de weg), 4 uur trektocht te voet. 

Hoogte: Gasa 2850m, Thongchu Zam 3200m.

Logies: kampovernachting

 

Dag 3: Thongchu Zam naar Laya

 

We hiken vandaag naar Laya, het dorp van nomaden en yaks. Het pad slingert geleidelijk en soms met steile beklimmingen tot we Laya bereiken. Afhankelijk van ons tempo komen we 's middags aan in het kamp en genieten we van de schilderachtige schoonheid van het landschap en we zullen veel lokale bewoners tegenkomen in hun typische, traditionele Laya-kostuums.

 

Afstand: 19 km, 6-7 uur.

Hoogte: Laya 3800m

Overnachting: Kampement/Homestay


Dag 4. Laya (Royal Highland Festival)
Vandaag maken we een stop in Laya waar we te gast zullen zijn op het Royal Highland Festival. Dit is een lust voor het oog en een van de meest fascinerende en fotogenieke festivals van Bhutan. Laya is op 3700 m een van de hoogst gelegen en meest afgelegen dorpen van Bhutan. De locals - Layaps genoemd - hoeden yaks en voor de winter telen ze rapen, mosterd, tarwe en gerst. Tijdens de zomer verhuizen ze met hun yaks naar hoger gelegen weides waar ze in yakharen tenten wonen. De Layaps hebben hun eigen taal, gebruiken en een typische klederdracht. De vrouwen hebben lang haar en dragen conische bamboe hoedjes met een pin, vastgemaakt met een kralenband. Ze dragen zwartwollen jasjes met zilveren gespen en lange wollen rokken met oranje en bruine strepen.


Afstand: 0
Tijd: 0
Hoogteverschil: 0
Hoogte Laya: 3.700m
Logies: kampement

Dag 5. Laya to Punakha
Het pad kronkelt naar boven langs de vallei van de Mo Cchu-rivier naar Koina met veel bergen en dalen en leidt naar Kohi Lapcha (3.300 m). Vandaar gaat het weer bergaf richting de grote rivier Koina Chhu waar aan de oevers zich het kampement van Koina bevindt. Van hieruit is het nog een korte klim naar onze auto die ons in drie uur tijd terug naar Punakha brengt.


Afstand: 19 km
Tijd: 6 to 7 hours
Stijging: 260 m - daling: 1070 m
Logies: hotel in Punakha
Hoogte: Punakha 1200 m

Dag 6. Van Punakha naar Paro
Vandaag rijden we van Paro terug naar Thimphu via de Dochula-pas. In Thimpu bezoeken we de Simtokha Dzong (1629 A.D het oudste fort van Bhutan), het gigantische Boeddha-beeld (het grootste zittende Boeddha-beeld ter wereld), het National Museum (1968), de Paro Rinpung Dzong (1646 A.D, ‘het fort van de berg juwelen’)


Afstand: 125 km
Tijd: 4 uur
Hoogte: Paro 2200m
Logies: hotel in Paro.

Dag 7. Paro
’s Morgens vroeg, na het ontbijt, beginnen we aan onze klim naar Taktshang goempa (de Tijger’s Nest Tempel). Het is een pittige klim van een uur of drie, maar tot halverwege kan je deze ook te paard ondernemen. Halverwege de prachtige wandeling door het pijnbomenbos is er een theehuis waar je even op adem kan komen voor de rest van de klim. Tijger’s Nest is een absolute must-see van Bhutan. In de namiddag bezoeken we de oudste tempel van Bhutan, de 8e eeuwse  Lakhang en is er tijd om in het oude centrum van Paro te shoppen.
Afstand: 7 km
Tijd: 2- 3 uur
Hoogte: Tijger’s Nest tempel 3000 m
Logies: hotel in Paro

Dag 8. Vertrek
Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Paro voor de terugvlucht.

bottom of page