02ced24b-be01-4470-a7eb-c083a1d2b47f
02ced24b-be01-4470-a7eb-c083a1d2b47f

press to zoom
812169f3-d204-43fc-a7ed-04a5c673bf07
812169f3-d204-43fc-a7ed-04a5c673bf07

press to zoom
Y48C2760
Y48C2760

press to zoom
02ced24b-be01-4470-a7eb-c083a1d2b47f
02ced24b-be01-4470-a7eb-c083a1d2b47f

press to zoom
1/46

Een onvergetelijke

reis naar het mythische land van de Donderdraak

Het unieke Bhutan

highland festival

De Royal Highland Festival Bhutan-trip
7 nachten & 8 dagen 

20 -27 oktober 2021

2690 euro

Overnachtingen, gids, vervoer, alle maaltijden inbegrepen

Vlucht naar Bhutan exclusief
 

Nog 6 plaatsen vrij

We gaan eind oktober 2021 naar het Royal Highland Festival! Dit is een ongelooflijke kans om de semi-nomadische bergstammen uit het noorden en het oosten van Bhutan in actie te zien tijdens een spectaculair cultureel evenement waar zij hun eeuwenoude tradities, krijgsdansen, de kunst van het boogschieten etc. demonstreren en uitwisselen. Deze vaardigheden stammen uit de 17e eeuw, de tijd dat de Tibetaanse Lama Zhabdrung dit bijzondere Himalaya-koninkrijkje stichtte. Het Royal Highland Festival vindt slechts één keer per jaar plaats en er zijn maar weinig westerlingen die het geluk hebben om dit mee te maken. In deze reis zit een twee-daagse trekking (van Gasa naar Laya) en een bezoek aan een aantal van de highlights van Bhutan zoals Tiger’s Nest en de oude hoofdstad Punakha.

Wie zijn of haar reis wil verlengen met een trekking door het oosten van Bhutan kan zich na de Highland-reis bij ons aansluiten voor de Merak-Sakteng trek in de oostelijke provincie Bhumthang. Dit is een trek die al heel lang op ons persoonlijke verlanglijstje staat. Deze trekking brengt ons in 6 dagen langs de grens met Tibet, tussen de hoogste, besneeuwde pieken van de oostelijke Himalaya. De hoogte schommelt rond de 3000 meter. De bagage (licht-gepakt uiteraard!) gaat mee op de rug van paarden.
De Merak Sakten Trek werd pas in 2012 geopend, lang nadat Bhutan mondjesmaat toerisme toeliet en tot nu toe hebben maar weinig trekkingsgroepen deze afgelegen regio in Oost-Bhutan bezocht. De trek gaat door het tweelingdorpen Merak en Sakten die boven de 3000 m liggen. Sakten Wildlife Sanctuary is ook de thuisbasis van bedreigde sneeuwluipaard en de rode panda, de Himalaya beer, de Himalaya rode vos en - wie weet ;) — de legendarische yeti. De mensen in Merak Sakten zijn half nomadische yakherders met een unieke en fascinerende cultuur. Ze spreken een ander dialect, hebben hun eigen goden en een unieke kledingstijl. Ze dragen de typische hoofddeksels gemaakt van yak-haar.Dag 1. Van Paro naar Punakha

Vlucht naar Bhutan vanuit Bangkok/Kathmandu/Delhi. Je komt aan in Paro international airport (Bhutan), waar je je gids en chauffeur ontmoet en rijdt vervolgens naar Punakha, de voormalige hoofdstad en het winterhuis van de monniken die het land besturen, via de Dochula-pas, vanwaar je op heldere dagen een spectaculair zicht hebt op de Himalaya bergketens van Bhutan. We bezoeken de Druk Wangyal chortens (108 Stupas) & tempel waar we de plaatselijke Lama ons vertelt over het Bhutanese boeddhisme; de Punakha Dzong (1637, het fort van groot geluk en een van de landmark-gebouwen van Bhutan) en de Chimi Lhakhang, een 15e-eeuwse vruchtbaarheidstempel.
Afstand: 125 km
Tijd: 4 uur
Hoogte: Punakha 1200 m, Dochula-pas 3150 m
Logies: hotel in Punakha


Dag 2. Van Punakha naar Gasa

Vandaag rijden we van Punakha naar Gasa, een van de meest afgelegen en dunst bevolkte provincies van Bhutan. Het is een lange rit langs een bochtige weg door dichte jungle en langs de oevers van de Mochu (vrouwelijke rivier). Deze weg is nog maar een paar jaar geleden aangelegd waardoor deze door bergketens afgesneden valleien werden ontsloten. In Gasa bezoeken we de Tsachu (warmwaterbronnen) voor een ontspannen bad in het verjongende en geneeskrachtige mineraalwater. De Gasa Tsachu is een van de populairste warmwaterbronnen in Bhutan.

Afstand: 100 km
Tijd: 5 uur
Hoogte: Punakha 1200 m, Dochula 3150 m, Gasa 2850 m
Logies: kamp of gastgezin in Gasa

Dag 3. Van Gasa naar Laya

In de ochtend rijden we naar Koina tot aan het einde van de weg. Daar verlaten we onze auto en trekken we verder te voet. Het pad slingert langs de riviervallei van Mo Chhu en biedt een adembenemend zicht op de woeste rivier, stroompjes en watervallen. We vervolgen een geleidelijke klim tot een legerkamp waar we onze permit moeten tonen bij de controlepost. Het pad klimt dan verder omhoog naar het dorp Laya. Vanaf de westkant van het dorp krijgen we hier een spectaculair zicht op Mt. Gangchhenta en Mt. Masagang. In het dorpscentrum bevindt zich een schooltje en een eenvoudig gezondheidscentrum met een telefoonaansluiting. Hier kan je het leven van de jakherders ervaren zoals het al honderden jaren verloopt, temidden van de prachtige flora en fauna van de hoge Himalaya.
Afstand: 19 km (te voet)
Tijd: 6-7 uur
Hoogteverschil: klimmen 1.070 m, afdalen 260 m
Hoogte: Laya 3.700 m
Logies: kampement

Dag 4. Laya (Royal Highland Festival)
Vandaag maken we een stop in Laya waar we te gast zullen zijn op het Royal Highland Festival. Dit is een lust voor het oog en een van de meest fascinerende en fotogenieke festivals van Bhutan. Laya is op 3700 m een van de hoogst gelegen en meest afgelegen dorpen van Bhutan. De locals - Layaps genoemd - hoeden yaks en voor de winter telen ze rapen, mosterd, tarwe en gerst. Tijdens de zomer verhuizen ze met hun yaks naar hoger gelegen weides waar ze in yakharen tenten wonen. De Layaps hebben hun eigen taal, gebruiken en een typische klederdracht. De vrouwen hebben lang haar en dragen conische bamboe hoedjes met een pin, vastgemaakt met een kralenband. Ze dragen zwartwollen jasjes met zilveren gespen en lange wollen rokken met oranje en bruine strepen.
Afstand: 0
Tijd: 0
Hoogteverschil: 0
Hoogte Laya: 3.700m
Logies: kampement

Dag 5. Laya to Punakha
Het pad kronkelt naar boven langs de vallei van de Mo Cchu-rivier naar Koina met veel bergen en dalen en leidt naar Kohi Lapcha (3.300 m). Vandaar gaat het weer bergaf richting de grote rivier Koina Chhu waar aan de oevers zich het kampement van Koina bevindt. Van hieruit is het nog een korte klim naar onze auto die ons in drie uur tijd terug naar Punakha brengt.
Afstand: 19 km
Tijd: 6 to 7 hours
Stijging: 260 m - daling: 1070 m
Logies: hotel in Punakha
Hoogte: Punakha 1200 m

Dag 6. Van Punakha naar Paro
Vandaag rijden we van Paro terug naar Thimphu via de Dochula-pas. In Thimpu bezoeken we de Simtokha Dzong (1629 A.D het oudste fort van Bhutan), het gigantische Boeddha-beeld (het grootste zittende Boeddha-beeld ter wereld), het National Museum (1968), de Paro Rinpung Dzong (1646 A.D, ‘het fort van de berg juwelen’)
Afstand: 125 km
Tijd: 4 uur
Hoogte: Paro 2200m
Logies: hotel in Paro.

Dag 7. Paro
’s Morgens vroeg, na het ontbijt, beginnen we aan onze klim naar Taktshang goempa (de Tijger’s Nest Tempel). Het is een pittige klim van een uur of drie, maar tot halverwege kan je deze ook te paard ondernemen. Halverwege de prachtige wandeling door het pijnbomenbos is er een theehuis waar je even op adem kan komen voor de rest van de klim. Tijger’s Nest is een absolute must-see van Bhutan. In de namiddag bezoeken we de oudste tempel van Bhutan, de 8e eeuwse  Lakhang en is er tijd om in het oude centrum van Paro te shoppen.
Afstand: 7 km
Tijd: 2- 3 uur
Hoogte: Tijger’s Nest tempel 3000 m
Logies: hotel in Paro

Dag 8. Vertrek
Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Paro voor de terugvlucht.