top of page

Duurzaam & ethisch reizen

Travel Don Carmelo’s bijdrage aan duurzaam en ethisch reizen

 

We willen allemaal een mooiere, duurzamere, veiligere en schonere wereld. Als organisator/tripleader van unieke en avontuurlijke reizen in verwegistan let ik wellicht op een paar andere zaken dan mijn gasten. Te beginnen bij duurzaamheid:

 

Milieuvriendelijk reizen

 

 Laten we eerlijk zijn: reizen is net als vele andere activiteiten waarbij we ons verplaatsen en consumeren niet erg eco-vriendelijk. Het is een cliché, maar wij maken het waar: we laten enkel voetafdrukken achter en nemen slechts prachtige, onuitwisbare herinneringen mee naar huis.

Maar wat met die (verre) vluchten? Want ja, die lange vliegreis is niet goed voor het milieu.  Voor vele van mijn gasten is een reis met Travel Don Carmelo echter ook werkelijk een ‘once-in-a-lifetime’-trip, waar lang voor is gespaard, en even lang naar is uitgekeken. Ik beschouw het vliegtuig niet als een ‘bus’: een reis met Travel Don Carmelo is een reis voor het leven. Voor vele van mijn gasten was het zelfs een trip die hun leven voorgoed heeft veranderd.

Om mijn eigen vluchten te kunnen verantwoorden heb ik beslist om praktisch een steentje bij te dragen door consequent bomen te planten op Finca Don Carmelo (er is gelukkig nog ruimte!)

 

Ethisch reizen

 

Travel Don Carmelo werkt samen met verantwoordelijke, lokale reisorganisatoren die sociale ethiek serieus nemen. Zo zorg ik ervoor dat van jouw reis een hele gemeenschap mee profiteert. Zo vermijd ik het zogeheten ‘touch & go’ toerisme waarbij het geld van toeristen in de zakken van slechts een paar enkelingen verdwijnt en de lokale bevolking achterblijft met het vuilnis. Een concreet voorbeeld? Tijdens mijn paardrijsafari in Botswana neem ik je mee naar een coöperatieve waar de opbrengsten van het handwerk van de lokale kunstenaars ten goede komt aan het heel het dorp. We don’t aid, we trade! Ook laat ik je tijdens je verblijf in tiny farm house ´La Cuadra´ hier op Finca Don Carmelo in Andalusië graag kennismaken met lokale, (familie-)restaurantjes en -winkeltjes, zodat jouw verblijf bijdraagt aan een duurzaam dorpsleven. Omdat ik zelf zo in het leven sta, steun ik ten volle het kleine, ethische alternatief.

 

Diervriendelijk reizen

 

Omdat we een groot hart hebben voor dieren en zelf op onze finca paardrijtochten hebben georganiseerd, letten we erop dat we gaan rijden bij mensen die hun paarden tiptop verzorgen. We vragen dat de lokale organisator de werktijden van hun paarden respecteren en we kijken zelf óók onder het zadel.

Gezien we zelf vegetarisch eten (en onze dochter veganistisch) zorgen we er tijdens onze reizen ook steevast voor dat er lekkere vegetarische (en/of vegan) gerechten op het menu staan zodat vegetariërs er niet bekaaid vanaf komen. Fijn voor onze gasten en beter voor het milieu. 

 

Voor dat soort van unieke reizen staan wij.  

bottom of page