- De Indiase Himalaya, aan de grens met Tibet

- Manali - Leh - Pangong Tso - Nubra Valley

- De hoogste berijdbare bergpassen ter wereld

- De ultieme uitdaging voor elke motorrijder

- Maak je klaar voor het avontuur van je leven

Let op: alleen voor enthousiaste en ervaren motorrijders.

Je zit zoms lange dagen op de motor, in moeilijke en soms onvoorspelbare omstandigheden, op grote hoogte.

Himalaya Expeditie

op een

Royal Enfield

Reisduur: 12 dagen

Reisperiode: van 14 juli tot 25 juli 2021

Prijs: 2990 euro

Motorrijder + passagier: 4880 euro

Passagier alleen (1 plaats vrij achterop bij Alain): 1890 euro

Nog 4 plaatsen vrij

De Manali - Leh - Pangong Tso - Nubra Valley route lokt motorrijders van over de hele wereld naar India voor de overweldigende schoonheid van de Himalaya's en uiteraard vanwege de kick om te rijden over 's werelds hoogste berijdbare bergpassen. Beleef het avontuur van je leven !

De bergpassen die over de Himalaya naar de Indiase deelstaat Ladakh leiden zijn maar een tweetal maanden per jaar open: de rest van het jaar zijn ze helemaal ondergesneeuwd.  Ladakh grenst aan Tibet en is door zijn afgelegen ligging en moeilijke bereikbaarheid nog erg puur gebleven.  Volgens vele reizigers is Ladakh nu nog steeds zoals Tibet vijftig jaar geleden was.

Om er te geraken moeten we een stuk van 350 km in de hoge Himalay overbruggen, waar geen enkel huis of dorp staat.  We overnachten en eten onderweg in grote tenten die voor die gelegenheid in de zomer worden opgebouwd. In de steden overnachten we in hotels. We (proberen te) slapen op 4200 meter hoogte.  Gelukkig hebben we de voorgaande dagen al langzaam kunnen acclimatiseren en wennen aan de hoogte.  Toch kan hoogteziekte hier een probleem zijn: in de tentenkampen is er extra zuurstof voorzien en op de militaire basis in de buurt staat een helikopter altijd stand by om ernstige gevallen naar beneden te vliegen.  Veiligheid voor alles

Je vliegt van Delhi naar de luchthaven van Kulli/Manali waar we je met een minibus oppikken en naar Manali brengen.

In Manali (2000 m hoogte)  verblijf je twee dagen om alvast  te wennen aan de hoogte.  De tweede dag maak je kennis met je motor en rijden we rond in de buurt van Manali om je Royal Enfield te leren kennen.  De dag nadien vertrekken we vroeg om de eerste grote hindernis van deze reis te nemen: de beruchte Rohtang La, een pas van bijna 4000 meter hoog.
De eerste twee uur van deze tocht gaan nog over een -soms- drukke weg die ons naar de Rothang Pass leidt. De Rothang Pass is een bezienswaardigheid voor Indiase families, vandaar dat het er soms wel eens druk kan zijn.  Eens de Rothang Pass voorbij wordt de weg rustiger (en soms ook slechter) en kunnen we al genieten van de weidse vergezichten. We passeren Keylong, de allerlaatste stad aan deze kant van de Himalaya en stoppen voor de eerste (en niet de laatste) controlepost van het Indiase leger waar we ons moeten registreren.   We overnochten in een tentenkamp.

De ochtend nadien rijden we verder tot Sarchu, halverwege de weg naar Leh. We overnachten hier op 4290 meter hoogte.  Je zal merken dat je hart ook als je niks doet harder klopt dan normaal: door de hoogte draait het overuren om genoeg zuurstof rond te pompen. Slapen kan daardoor moeilijk zijn; sommigen krijgen hoofdpijn: genoeg drinken (water, thee) is belangrijk.

We vertrekken ’s ochtends bijtijds om halverwege het hoogste punt op deze oversteek van de Himalaya tussen Leh en Manali te bereiken: de mythische Tanglang La-pas ligt op 5,328 m hoogte en wordt aan beide zijden ingekaderd door de majestueuze pieken van de Himalaya. Velen dromen ervan om deze legendarische pas op de motor over te steken; wij doen het gewoon!


Van hier is het nog een viertal uur rijden door een prachtig landschap, waar we lange tijd langs de Indus-rivier rijden: hier nog een kleine stroom die ontsprong op het Tibetaanse plateau en die uitgroeit tot één van de machtigste en langste rivieren ter wereld en na 3180 km uitmondt in de Arabische Golf in Pakistan.
Na aankomst in Leh is het tijd om veel te drinken (water bedoel ik) en platte rust te nemen om de tocht en de hoogte te laten bezinken. Leh ligt lager dan Sarchu, dus de aanpassing gaat redelijk snel.

Vandaag heeft iedereen een vrije dag. Neem rustig de tijd om op eigen tempo de oude stad Leh te bezoeken, ooit de hoofdstad van het Koninkrijk Ladakh. We zijn nu aangekomen in het boeddhistische deel van India, dat vlakbij Tibet ligt. Reizigers die het kunnen weten zeggen dat Leh nu meer lijkt op Lhasa, de hoofdstad van Tibet, zoals ze er ooit uitzag dan het huidige Lhasa.

De dag nadien bezoeken we samen het Takshey boedhistische klooster, waar we getuige kunnen zijn van de ochtendrituelen en de gezangen.  Daarna bezoeken we ook nog het Hemis klooster; één van de belangrijkste en bekendste klooster uit de Boedhistische wereld. Volgens de overlevering bewaren ze hier hier eeuwenoude Tibetaanse manuscripten die beschrijven hoe Jezus Christus lange tijd in de streek verbleef en zich inspireerde op de boeddhistische leer voor zijn latere preken. 

De dag nadien rijden we naar het legendarische Pangong Tso, een zoutmeer op 4200 meter hoogte dat de grens vormt tussen India en Tibet.  Het is zonder overdrijven één van de prachtigste natuurwonderen die je ooit zal aanschouwen.  We slapen in comfortabele  tenten en vertrekken de ochtend nadien naar alweer een volgend hoogtepunt van deze reis: Nubra Valley.  We bevinden ons nu midden in de beroemde Karakoram Range, vlakbij het drielandenpunt tussen China (Tibet), de Chinese provincie Tjingjiang, India en Pakistan.  Deze mythische vallei was vroeger een deel van de zijderoute en verbond het oosten van Tibet met het toenmalige Turkistan via de Karakoram pas. De vallei van Nubra is nog niet lang geopend voor buitenlandse reizigers: we zijn mee van de eerste buitenlanders die hier hun Royal Enfield mogen parkeren en de Bactrische dromedarissen kunnen bewonderen.

We hebben onze permits om de Kardung La pas te overwinnen geregeld en kunnen vertrekken voor één van de -letterlijk- hoogtepunten van onze reis: de Kardung La is het hoogste punt dat we op deze reis zullen aandoen: 5600 meter. Daarmee is de Kardung La de hoogst berijdbare pas ter wereld.  Velen dromen ervan om hier met de motor over te rijden.  Wij doen het -alweer- gewoon! Om hoogteziekte te vermijden kunnen we hier maar 20 minuten verpozen vooraleer aan de andere kant van de pas af te dalen naar Leh.
Hier eindigt ons avontuur.  Wie dat wil kan zijn verblijf hier nog wat verlengen of de dag nadien terugvliegen naar Delhi.

 


 

Praktisch

Reisduur: 12 dagen

Reisperiode: van 14 juli tot 25 juli 2021

Prijs: 2890 euro

Passagier: 1890 euro


Inbegrepen
* 12 dagen, 11 nachten hotel, yurt, tentenkmap op basis van gedeelde tweepersoonskamer
* Lunches, plus diners in de tentenkampen.  Diners in de steden zijn vrij

* Huur motor; Royal Enfield Classic 500 cc

* Benzine

* Back-up vehicle met chauffeur, runner en mechanicien

* Nederlandstalige gids(en) met terreinkennis (Jakobien Huisman & Alain Grootaers)

* Permits om 'restricted areas' binnen te mogen


Niet inbegrepen
* Vlucht h/t naar Delhi

- Vlucht naar Kullu-Manali airport en vlucht van Leh naar Delhi
* Visum voor India
* Reisverzekering
* Annulatieverzekering

 

 

EEN GOEDE CONDITIE EN FLEXIBILITEIT

Deze expeditie vergt veel van je: het smeltwater en aardverschuivingen maken dat de weg onvoorspelbaar is: soms moeten we lang wachten tot de weg is vrijgemaakt door bulldozers, soms moeten we door rivieren rijden: verloren tijd die we onderweg weer moeten inhalen.  Bovendien is dit Incredible India: wild, mooi, authentiek, maar ook vaak een schok voor de westerse reiziger. 

De hoogte is ook een factor van belang: we raden iedereen aan op voorhand medicatie te nemen (of in elk geval mee te nemen) tegen hoogteziekte. Het is onvoorspelbaar of je er vatbaar voor bent of niet, maar hoofdpijn of misselijkheid zijn vervelend als je moet rijden.  Preventieve medicatie kan dit vermijden. 

We vertellen dit om een realistisch beeld te schetsen van deze avontuurlijke en waanzinnig mooie, maar vaak ook uitdagende reis. 

Overigens beperken we de risico's uiteraard tot een minimum: we hebben een back-up vehicle met een chauffeur, mechanicien en hulp mechanicien dat ons volgt en waarin reserve onderdelen en een volledige reserve motor zit. 

We hebben extra zuurstof en de nodige medicatie mee. Wie te moe is om te rijden kan altijd in de auto uitrusten: de mechanicien of hulp mechanicien neemt het stuur dan van je over.

Symbool drie rode driehoeken.png
Symbool motorrijder.png
Symbool Kompas.png