IMG_2781
IMG_2781

press to zoom
IMG_2792
IMG_2792

press to zoom
IMG_2741
IMG_2741

press to zoom
IMG_2781
IMG_2781

press to zoom
1/22

Magisch Colombia op de motor

Reisduur: 10 dagen - 9 nachten
Reisperiode: Nieuwe datum te bevestigen

Nieuwe datum voor 2020 binnenkort. Klik hier als je op de hoogte wil worden gehouden
Motor: nieuwe Royal Enfield Classic 500 cc
Terrein: 60% asfalt, 40% off road
Maximaal 8 motorrijders (passagiers kunnen ook mee)
Prijs: 2950 euro (exclusief vliegreis)
Prijs motorrijder + passagier: 4600 euro (exclusief vliegreis)De route

Dag 1: Bogotá - Girardot
Transport met een busje van het hotel in Bogotá naar een plaats buiten Bogotá waar de motoren staan. Op deze manier vermijden we dat we moeten vertrekken in het drukke verkeer van de Colombiaanse hoofdstad.
Voorstelling van het team, invullen van documenten en overleg over de route.
Vertrek richting Girardot.
Het klimaat verandert van de relatief koele klimaat van Bogotá (met 2640 meter de op één na hoogste hoofdstad ter wereld) naar de fikse 38 graden Celsius van het lager gelegen Girardot.
We rijden in totaal zo'n vijf uur.


Dag 2: Girardot - Tatacoa woestijn
We volgen de mooie en vruchtbare vallei van de machtige rivier Magdalena, met zover je kan zien plantages van rijst en katoen. We volgen gedurende een 40-tal kilometer een prachtige piste door het eenzame landschap, waar je amper een levende ziel tegenkomt. Een indrukwekkende weg die door een stuk van de Tatacoa woestijn loopt. We eindigen in het oude koloniale dorp Villa Vieja waar we in een 300 jaar oude hacienda in het midden van het dorp logeren. Je kan er het woestijnstof afspoelen in het zwembad.

Dag 3: Tatacoa woestijn - Archeologisch park van San Agustín
We vertrekken meteen spectaculair: we rijden de motoren op een kleine kano die ons de Magdalena rivier overzet, waarna we door de koelte van een langgerekte bosweg langzaam richting Andes rijden. In dit deel van Colombia vertakt de Andes zich in drie bergketens; tevens de bron van Colombia’s belangrijkste drie rivieren. We verblijven in San Agustín, één van de hoogtepunten voor elke Colombiareiziger, omdat zich hier het Archeologisch park bevindt; uitgeroepen tot Unesco Erfgoed.

Dag 4: San Agustín - Popayán
We beginnen de dag met een bezoek aan het archeologisch park, waar prachtige pre-Colombiaanse beelden (sommigen naar schatting 6000 jaar oud) te bewonderen zijn
Daarna rijden we dwars door het Purace natuurpark, waar nog elf vulkanen rustig op hun rug liggen te roken en waar we hoogtes tot 4000 meter trotseren, off-road en door jungle en weelderige vegetatie. We komen in de late namiddag aan in Popayán, een prachtig bewaarde koloniale stad, waar je je in een filmdecor waant.

Dag 5: Popayán - Buga
We wandelen in de voormiddag even de stad in en springen daarna weer in het zadel; deze keer richting Buga, in de buurt van Cali. We rijden door de warme vallei van de Rio Cauca via een slingerende bergweg naar het pitoreske dorpje Silvia waar de oorspronkelijke Andes indigena bevolking nog altijd op traditionele wijze woont en werkt. Na een kort bezoek aan Silvia (het plaatselijke groenten- en fruitmarktje is poëtisch mooi in zijn eenvoud) rijden we naar Buga, een koloniaal stadje met witte huizen en kerken dat met zijn kathedraal erg belangrijk is voor de katholieken.

Dag 6: Buga - Salento
Hier steken we de rivier Cauca over met een oude platbodem en beginnen we aan de rustige klim over kleine weggetjes naar de koffie-zone: waar op de koffieplantages ’s wereld beste, want mildste, koffie wordt geteeld. We rijden eerst door een vallei vol met suikerrietplantages die langzaam overgaat in de heuvels van de banaan- en koffieplantages.

Dag 7: Salento: rustdag
In Salento, een gezellig dorp in het hart van de koffieplantages, kunnen we even onze vermoeide ledematen laten rusten. Je kan het dorpje verkennen, een beetje shoppen en misschien één van de uitstapjes maken die hier worden georganiseerd: per oude Willy’s Jeep naar het Park van de koffie, naar het natuurpark van Cocora met zijn kenmerkende gigantische 'Colombia-palmen', naar de vlindertuin. Of gewoon je mails checken en luieren, dat kan ook natuurlijk!

Dag 8: Salento - Manizales
We rijden nog langs verschillende typische koffie-dorpen en nemen dan de route naar Manizales, in de Andes, waar we logeren in een klein hotel met thermische baden. We genieten de hele avond van het heerlijke warme water in de drie baden die je stramme spieren weer soepel maken.

Dag 9: Manizales - Honda
We volgen een off-road pad dat ons over de bergen en door de jungle hogerop brengt naar de basis van de Nevado del Ruiz, een vulkanisch gebergte op 4000 meter hoogte. We volgen een prachtige nieuwe asfaltweg (bochtjeus!) naar de vallei van de oude havenstad Honda, een historische binnenhaven en een belangrijk kruispunt van handel en cultuur. Tijdens die afdaling begrijp je meteen waarom je in Colombia vier seizoenen op één dag kan ervaren; we rijden van de winterse kille toppen van de Nevado del Ruiz, over de herfstige zijflanken tot we opgewarmd worden door een lentezon en eindigen in het dal van Honda waar we stoven in tropische temperaturen en logeren in een oud koloniaal hotel.

Dag 10: Honda - Bogotá
We doen een korte toer door Honda en zetten dan aan om de oostelijke cordillera van de Andes over te steken. We verlaten opnieuw de grote weg en nemen allerlei off-road bergwegen die ons langs valleien met spectaculair mooie zichten brengen. We rijden via het dorpje Utica richting Bogotá, waar we afscheid nemen.Veiligheid: guerillas
Sinds vijf jaar is de rust teruggekeerd in Colombia. De communistische guerrilla koos eieren voor haar geld en onderhandelde een vredesovereenkomst met de regering (na eerst militair op de knieën te zijn gedwongen). Het referendum dat de uitkomst van de onderhandelingen moest goedkeuren (oa. verzekerde politieke aanwezigheid van het FARC in het congres en een werkloosheidsuitkering voor de ex-soldaten) haalde het vorig jaar tot grote opluchting van alle partijen. Heel Colombia is nu veilig, met uitzondering van een ondoordringbare junglestrook die grenst aan Venezuela, op meer dan 1000 kilometer van onze route. Tijdens de try-out merkten we dat we in de verschillende departementen waar we doorheen rijden heel hartelijk door de bevolking (en de politie!) werden onthaald; onze komst leek voor hen ook een bevestiging dat alles weer terug normaal draait. Zoals onze Colombiaanse vrienden ons altijd zeggen: in Colombia is het enige risico dat je loopt, dat je niet meer terug naar huis wil.

Veiligheid: op de weg
Rond de grote steden is het verkeer chaotisch. Het voordeel -ten opzichte van bijvoorbeeld België en Nederland- is dat er enorm veel moto’s rijden en iedereen dus oog heeft voor motoren. Gelukkig rijden we zelden langs grote steden (we vertrekken bijvoorbeeld buiten Bogotá om de drukke uitvalswegen te vermijden) : de route is zo uitgestippeld dat we op secundaire en tertiaire wegen rijden, vaak heel goed geasfalteerd (100 000 bochten in totaal; de natte droom van elke motard!) of off-road (in de jungle en de woestijn). De topsnelheid van de Royal Enfield ligt laag: zo’n 90 km per uur en dat halen we dan nog zeer zelden. We rijden voorzichtig en defensief. Off -road gaat het soms tegen 20 km/uur. De Royal Enfield is een enorm betrouwbare motor, met een laag zwaartepunt, gemakkelijk te manoeuvreren. Hij haalt dan wel geen topsnelheden, maar heeft wel een bijzonder grote trekkracht, waardoor hij ideaal is voor ruw terrein en in de bergen.
We rijden gedurende de dag volledig alcoholvrij: Colombia kent een nultolerantie. Bij aankomst in de hotels mag de stop uiteraard van de fles!

Veiligheid: gidsen en back-up vehicle
We rijden altijd minstens met twee gidsen op de motor: een gids vooraan (onze lokale gids German) en een gids als sluitstuk (Alain). De gasten rijden altijd tussen deze twee gidsen: we hebben dus ten allen tijde de groep samen. Daar achter rijdt de back-up Jeep met de bagage en de mecanicien. De motoren worden elke dag (en soms ook nog tussendoor) gecontroleerd door onze mecanicien; op die manier kunnen kleine mankementen meteen worden opgespoord.Praktisch

Inbegrepen
- Huur motor Royal Enfield Classic 500 cc
- Benzine
- Comfortabele hotels op basis van tweepersoonskamer (single supplement: 40 euro/nacht)
- Ontbijt en lunch
- Volgwagen voor bagage en ondersteuning met mecanicien.
- 2 lokale Colombians gidsen
- 1 Nederlands/Spaans sprekende gids

Niet inbegrepen
- Vlucht naar Bogota h/t
- Diners zijn vrij (eten is goedkoop in Colombia, maar we laten voor het avondeten de vrije keuze aan de gasten)