top of page
Silver Route MEXICO (115)
Silver Route MEXICO (115)

press to zoom
Silver Route MEXICO (172)
Silver Route MEXICO (172)

press to zoom
Silver Route MEXICO (119)
Silver Route MEXICO (119)

press to zoom
Silver Route MEXICO (115)
Silver Route MEXICO (115)

press to zoom
1/22

Deze weergaloze trektocht brengt je langs eeuwenoude koloniale stadjes, verlaten zilvermijnen en majestueuze hacienda's.  Het lijkt alsof je de hele tocht door het decor van een klassieke western film rijdt: je ontdekt de prachtige natuur van het veilige hart van Mexico en maakt kennis met de hartelijke Mexicaanse gastvrijheid. 

De legendarische Zilverroute in
het hart van Mexico

Reisduur: 9 dagen

Datum: van 7 t/m 14 December 2022
Prijs per persoon: 2995 euro
Prijzen op basis van een gedeelde tweepersoonskamer.

Niet inclusief: vlucht naar en van Guanajuato, Mexico

Dag 1. Colomitos

Je wordt om 17.00 uur begroet op het aangewezen ontmoetingspunt en vervolgens overgebracht naar een traditionele Mexicaanse rancho.
Bij aankomst op de ranch ontmoet je de rest van de crew en krijg je details en uitleg over de trektocht. Hierbij nuttigen we een heerlijke Mexicaanse welkomstcocktail op het terras van de ranch.

's Avonds staat er een uitgebreid welkomstdiner op het programma in de rancho, waar de chefs een Ranchera-barbecue bereiden, opgeluisterd door Mexicaanse muziek in hetlicht van het kampvuur.

Dag 2. Colomitos - Guanajuato

Na een heerlijk ontbijt, staan de paarden al klaar voor ons en wordt er een verdeling van paarden en ruiters gemaakt op basis van rijniveau en karakter. En dan begint ons avontuur! We trekken naar de volgende rancho, een dag rijden door landelijk gebied, naar de voet van de Montecillo-bergketen waar we bijna 2 kilometer klimmen naar een oude hacienda op 2236 meter. We doorkruisen een zeer divers landschap, van semi-woestijn tot ruige bergketens.
We komen langs de oude ruïnes van mijnen en eeuwenoude hacienda’s, genesteld tussen de bergen, uit de tijd van de Spaanse kolonie. We steken de ‘Cardo River’ over en hier kan je een verfrissende duik nemen in het natuurlijk gefilterde water uit een heilige berg: een klein, natuurlijk gevormd zwembad in het midden van de woestijn!
Een dag met ongelooflijke, adembenemend mooie landschappen die je onvermijdelijk aan westerns met Clint Eastwood, John Wayne en Gary Cooper doen denken. Het échte Mexico!

We vervolgen onze stijgende weg door de bergen van Montecillo, totdat we de ruïnes van een hacienda bij een oude zilvermijn bereiken.
Hier verblijven de paarden ’s nachts en wij gaan naar ons hotel, gelegen in het hart van het historische centrum van Guanajuato. Onderweg zien we ‘La Presa de la Olla’, een mooie oude dam, die toegankelijk is via een oude weg gebouwd in de tijd dat Mexico nog een Spaanse kolonie was.
Guanajuato met zijn prachtige koloniale gebouwen gekenmerkt door elementen van de twee belangrijkste culturen - de inheemse en Spaanse - wordt beschouwd als de mooiste koloniale stad van Mexico.
We dineren in de tuin van een restaurant waar elke nacht groepjes mariachi’s en andere muzikanten met hun ranchera's in het schemerige licht ze een magische sfeer creëren en het verre verleden terug toveren.


Dag 3. Guanajuato - Santa Rosa

Na een uitgebreid ontbijt worden we teruggebracht naar het punt waar onze paarden op ons wachten, en vervolgen we ons avontuur vanaf de oude zilvermijn in de richting van de stad Santa Rosa, in het hart van de centrale bergketen. Op 2.850 meter boven de zeespiegel is dit een prachtige reis langs de oude koninklijke weg, de Ruta de la plata, gebruikt tijdens het Spaanse koloniale tijdperk - zo’n vijfhonderd jaar geleden - om mineralen, voornamelijk goud en zilver, te transporteren.

We komen langs oude goud- en zilvermijnen en door de prachtige dorpen Peñafiel, Monte San Nicolás en Peregrina met als stille getuige het beeld van Christus op de Cerro del Cubilete-berg, die wordt beschouwd als het geografische centrum van Mexico.

Bij aankomst in de namiddag genieten we van een heerlijke tequila, op het terras van de ranch, begeleid door traditionele Mexicaanse muziek.
'S Avonds worden we getrakteerd op een diner van streekgerechten uit de rijke Mexicaanse keuken, die vanwege haar originaliteit en smaakdiversiteit door UNESCO tot cultureel erfgoed werd verklaard.

Dag 4. Santa Rosa - Dolores Hidalgo

Na een uitgebreid ontbijt vertrekken we voor een tocht door de centrale hooglanden, het gebied met de grootste biodiversiteit in de staat: aan de ene kant zien we majestueuze bergen begroeid met eikenbossen, dennen en aardbeibomen… aan de andere kant een semi-woestijnzone waar we - met een beetje geluk - coyotes, poema’s of wasberen te zien krijgen. Het geluid van vogelzang begeleidt ons totdat we onze volgende bestemming bereiken: de kralen van een oude hacienda. Op deze plek laten we onze paarden achter, en worden wij per wagen vervoerd naar onze accommodatie in het hart van het historische centrum van de stad Dolores Hidalgo.

Dag 5. Dolores Hidalgo

Vandaag krijgen we de kans om te paard één van Mexico’s meest emblematische historische steden te verkennen. Dolores Hidalgo was de wieg van de Mexicaanse Onafhankelijkheid en hier, tijdens de vroege ochtend van 16 september 1810, riep Padre Miguel Hidalgo y Costilla de bevolking op om de wapens op te nemen tegen de Spaanse overheersers en de Spaanse kroon.  
We maken een korte rondrit door het historische centrum en brengen een bezoek aan enkele van de bekendste gebouwen uit de onafhankelijkheidsoorlog van Mexico.

In de namiddag kan je kiezen: een bezoek aan het Wijnmuseum, een authentieke Mexicaanse cantina of gewoon een wandeling langs de winkels met een verscheidenheid aan lokale producten en ambachten. Later die dag dineren we in een typisch en uniek Mexicaans restaurant, gelegen in de voornaamste tuin van de stad.

Dag 6. Dolores Hidalgo - Atotonilco

In de ochtend na een heerlijk ontbijt, vergezeld door een typische Mexicaanse koffie uit de pot, zetten we onze trektocht voort naar de stad Atotonilco, dwars door een cactusvallei en langs een historische hacienda die een beslissende rol speelde ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog. We picknicken onderweg bij een oude kapel aan de rand van een pittoresk dorpje. Van daar rijden we verder naar Atotonilco waar we al vanuit de verte de imposante muren van de achttiende-eeuwse kerk kunnen zien, een levend heiligdom, omdat - Mexico is het meest katholieke land ter wereld! - het nog altijd in religieus gebruik is.
Deze basiliek is van onschatbare architecturale waarde en staat bekend als de Sixtijnse kapel van Mexico. Ze bestaat uit het hoofdschip, de sacristie en meer dan 6 aangrenzende kapellen, naast verschillende kleedkamers; met fantastische fresco’s, rijk beschilderde altaren en sculpturen. Dit majestueuze heiligdom is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Na het inchecken in het hotel kan je genieten van een ontspannend bad in de thermale spa.

Dag 7. Atotonilco - San Miguel de Allende

’s Ochtends, na een rijk ontbijt dat we nuttigen aan de rand van het zwembad, rijden we verder naar San Miguel de Allende, onze eindbestemming. We rijden langs de oude wegels die tweehonderd jaar geleden ook werden gebruikt tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog en de Mexicaanse Revolutie. Dit was oorspronkelijk het grondgebied van Pre-Colombiaanse stammen, maar vandaag heersen hier de coyotes, huizaches, mezquites en possums. Langs de Laja-rivier rijden we langs vandaagdedag verlaten religieuze overblijfselen, zoals tempels, kruisbeelden en kapelletjes; stille getuigen van de door Spaanse overheersers bekeerde inheemse stammen.
Dit is een werkelijk unieke landschap van halfwoestijn en moeras! Tot we aankomen bij het kosmopolitische stadje, beschermd Unesco erfgoed, en tevens eindbestemming van onze trektocht: San Miguel de Allende.

Dag 8. San Miguel de Allende

Het is tijd om afscheid te nemen van onze paarden. Vandaag verkennen we San Miguel de Allende te voet en bezoeken we enkele van de mooiste plekken van deze magische en mythische stad die in 1542 door de Spanjaarden werd gesticht en die wordt gekenmerkt door rijke, eeuwenoude tradities en volksfeesten. De prachtige gebouwen in het centrum zijn stuk voor stuk unieke voorbeelden van Mexicaanse barok. Niet voor niets werd het historische centrum van San Miguel door Unesco tot Cultureel Erfgoed verklaard en beschermd en is het een geliefde, romantische bestemming voor buitenlandse toeristen. San Miguel is ook een artistiek bolwerk en het is een plezier om hier de vele verfijnde boetieks te bezoeken waar je veel producten van lokale kunstnijverheid vindt. Je logeert hier in een centraal gelegen hotel op wandelafstand van alle bezienswaardigheden, musea, restaurants, barretjes etc.
In de namiddag besluiten we onze trektocht met een afscheidscocktail. 

bottom of page